8 januari 2018

Så får ni samarbetet att funka!

Coompanion ger goda råd kring att starta företag tillsammans! Vår företagsrådgivare Alexander Ingster Hofgren listar våra 5 bästa tips för att få samarbetet att funka, här är det fjärde:

Kompanjonsavtal

Ett kompanjonsavtal också kallat aktieägaravtal (i aktiebolag) är den juridiska grunden för ert samarbete. Här kan ni besluta om tillvägagångssätt att lös tvister redan innan de uppstår. Kanske tänker den ena parten att det kommer att delas ut vinst till delägaren redan första året och är redo att beställa en resa till Mallorca. Samtidigt tänker de andra delägarna att vinsterna återinvesteras tills dess att företaget uppnått en viss grad av eget kapital. Genom att besluta om till exempel grunder för vinstutdelning behöver det inte uppstå någon konflikt, ni kan lätt hänvisa till avtalet.

Vanliga frågor som regleras i ett kompanjonsavtal är:

Se en video om att skriva kompanjonsavtal här:

 

Tips nr 1 – Hitta rätt partner

Tips nr 2 – Kommunikation

Tips nr 3 – Handlingsplan med SMARTa mål

Tips nr 5 – Fira era framgångar!

Dela