7 april 2020

Så samverkar ni er ur krisen!

Är din bransch och ditt företag ett av de som blivit drabbade av Coronakrisen? Genom att samarbeta och starta formell samverkan med andra lokala företagare kan ni skapa fler möjligheter till att hålla verksamheterna levande.

Formell och organiserad samverkan är ett sätt för företagare att överleva en kris, då det finns möjlighet att skära kostnader, utveckla nya tjänster och paketlösningar tillsammans, osv.

I den här typen av djup kris som vi går in i nu är det inte bara företagarna själva som vill bidra till att branschen ska överleva. Många privatpersoner visar nu intresse för att hjälpa till på olika sätt. I Sundsvall finns redan ett exempel på detta, ett nystartat kooperativ där konsumenter och producenter jobbar tillsammans. Både privatpersoner och företag ska kunna gå in som investerande medlemmar och bidra med insatser av olika slag i den ekonomiska föreningen.

— Det finns egentligen inga gränser för vad vi kan göra tillsammans och det känns riktigt mäktigt att vi lyckas dra igång något så stort. Flera restauranger vi har kontaktat om det här är intresserade av att bli medlemmar, säger Anna Frisk, restaurangägare.

Fördelarna med samverkan bekräftas av Edith Andresen, forskare vid Mittuniversitetets centrum för forskning kring ekonomiska relationer:

— Samarbeten i regionala strategiska nätverk bidrar till att skapa nya affärsmöjligheter, produkter eller tjänster samt arbetssätt. Att samverka ger berörda företag också förutsättningar att möta den gigantiska utmaningen Coronaviruset innebär.

Coompanion har i uppdrag av svenska staten att bland annat initiera och stötta samverkan mellan företag. Hos oss får ni därför kostnadsfri företagsrådgivning där vi exempelvis kan hjälpa er med:

Vi möter er gärna online via ett digitalt mötesverktyg så som Zoom.

Boka kostnadsfri rådgivning

Dela