Goda exempel

Vill du få inspiration och höra hur andra har tänkt? Här presenterar vi några exempel på olika kooperativa företag.

Dramatoriet

Dramatoriet är ett kooperativ med auktoriserade dramapedagoger.

“Man ska starta tillsammans med sina vänner för att det är mycket roligare” – Emilia Gyllander-Tano

– Vi har delat med och motgångar tillsammans, resan har blivit mycket mer lärorik eftersom vi är fler. Vi har fått ett av våra större uppdrag eftersom vi var fler, eftersom vi kan täcka upp för varandra och behöver inte vara oroliga för att bli sjuka eller liknande.

– Sen är det ju billigare att ha företag tillsammans, vi delar på kostnader för hemsida, lokaler etc. Dessutom blir nätverket större, något som blivit en av våra framgångsfaktorer.

 

Bandwagon Swing Orchestra

Bandwagon Swing Orchestra är ett kooperativt swing-band med nio medlemmar. De träffades genom studentorkestrarna och nu vill de fortsätta spela och utveckla tillsammans. Genom att starta en ekonomisk förening har de möjlighet att äga tillsammans, ljudsystem, instrument med mera.

“Det är roligt att det arbetet vi lägger ner leder någon stans och att vi bidrar till varandra”. – Sofia Asplund, sångare och delägare

“Om vi inte hade haft kontakt med Coompanion hade detta varit en svår process, jag är väldigt glad att vi tog kontakt”. – Sofia Asplund, sångare och delägare

Kooperativet Levande Video

Kooperativet Levande Video jobbar med att göra livesänd video på nätet. Kooperativet kommer från ett aktiebolag tidigare. De hade jobbat som konsulter tillsammans tidigare men tyckte det skulle bli roligare att få göra detta tillsammans.

“Som kooperativ upplever jag större frihet än när jag ägde företaget på egen hand”. menar Nils Bryntesson, medgrundare.
– Vi stöttar varandra, kan täcka upp för varandra och kompletterar varandra i vårt företag. Tillsammans har vi också ett stort nätverk för att knyta an både kunder och samverkanspartners.

  

Le Mat B&B Åkers Runö Station

Le Mat Bed & Breakfast fungerar som ett vanligt hotell – och samtidigt inte. Företaget drivs kooperativt och har som syfte att arbetsintegrera personer som står långt från arbetsmarknaden.

Le Mat är mer än ett bed & breakfast, det är ett arbetsintegrerande socialt företag. Le Mat erbjuder dels konferenslokaler, mat och 17 rum för övernattning, samtidigt som de arbetsrehabiliterar personer som står långt från arbetsmarknaden. Resultatet hittills är något som Arbetsförmedlingen i Åkersberga är mycket glada över.

Starten av ett arbetsintegrerande socialt företag tar ofta längre tid än ett traditionellt företag. Dels på grund av affärsmodellen men även för att personerna som arbetstränar i företagen initialt har behov av mycket stöd. Coompanion har erbjudit rådgivning och stöd genom hela processen, något som deltagarna varit mycket nöjda med.